GINEKOLOGIJA I AKUŠERSTVO

Kao grana medicine, ginekologija se bavi proučavanjem ženskog reproduktivnog sistema.

Moderna ginekologija je usko povezana sa akušerstvom, te proučava i prati promene u ženskom telu vezane za trudnoću i porođaj, od momenta začeća (ili kada se uoče prvi simptomi trudnoće) do rođenja.

Preventivni pregledi kod žena su od velikog značaja za rano otkrivanje bolesti. Mnoge od tih bolesti mogu se preduprediti ukoliko se blagovremno otkriju. Zato se redovni sistematski ginekološki pregled preporučuje bar jednom godišnje, u zavisnosti od godina starosti i porodične anamneze. Takođe se preporučuje da se poseti ginekolog ukoliko primetite da je vaša menstruacija neredovna.

Ginekološka praksa je osmišljena da se susretne sa potrebama žene kroz faze njenog života, počevši od adolescencije do trudnoće, menopauze i posle.

Ginekološki pregled i pregled dojki sa ultrazvukom se preporučuje jednom godišnje ili po potrebi.

Kolposkopija

Kolposkopija je medicinski postupak koji se koristi za detaljan pregled grlića materice, vagine i vulve pomoću posebnog instrumenta koji se naziva kolposkop. Kolposkop je snažna svetlosna lupa koja omogućava lekarima da uvećaju i bolje vide tkivo cerviksa i vagine, kako bi procenili prisustvo bilo kakvih abnormalnosti ili promena u ovim oblastima.

Kolposkopija se često koristi kao dodatni dijagnostički test za žene koje imaju nepravilnosti na PAPA testu ili druge abnormalnosti koje su primećene tokom ginekološkog pregleda. Kolposkopija je obično bezbolna procedura koja traje oko 10-15 minuta.

dr Radovan Krstić

spec. ginekolog akušer

Termini se zakazuju.

Osiguranje

Osiguravajuće kuće sa kojima sarađujemo.